LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski continuă să vadă Ucraina pe drumul spre aderarea la NATO. Papa Francisc face apel la încetarea războiului

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski continuă să vadă Ucraina pe drumul spre aderarea la NATO. Papa Francisc face apel la încetarea războiului

Este a 410-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski vede în continuare Ucraina pe drumul spre aderarea la NATO. Suveranul pontif face din nou apel la încetarea războiului dintre Rusia și Ucraina.

FOTO Profimedia

UPDATE 06:15 Papa Francisc deplânge, la slujba de Înviere, „vântul rece al războiului”

În timpul cuvântării din noaptea Învierii, suveranul pontif a făcut din nou apel al încetarea războaielor, el referindu-se în mod repetat la conflictul de pe teritoriul Ucrainei. Papa Francisc spus despre poporul ucrainean că este „martirizat”.

UPDATE 04:00 Preşedintele Volodimir Zelenski continuă să vadă Ucraina pe drumul spre aderarea la NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că încă îşi vede ţara pe drumul spre aderarea la NATO, în pofida războiului de agresiune al Rusiei care nu dă semne că se va opri, după 13 luni de luptă, informează dpa.

Săptămâna aceasta s-a văzut o "mişcare bună în direcţia NATO", prin noul ajutor militar din Occident şi alte manifestări ale sprijinului internaţional, a afimat preşedintele Zelenski în mesajul său video zilnic.

Volodimir Zelenski s-a referit la propunerea Lituaniei de a invita Ucraina să devină membru NATO la summitul alianţei militare care va fi găzduit la Vilnius în luna iulie. Cu acest prilej, el a mulţumit Lituaniei.

Parlamentul ţării baltice a decis săptămâna aceasta să solicite o invitaţie pentru ca Ucraina să se alăture alianţei la summitul ce va avea loc în perioada 11 - 12 iulie.

Aspiraţia Ucrainei de a adera la NATO este adesea citată de Kremlin drept unul din motivele invaziei sale în februarie anul trecut.

UPDATE 19.29 Încercarea secretă a Ucrainei de a recuceri centrala nucleară Zaporojie

În toiul nopții, în octombrie 2022, o echipă a forțelor speciale ucrainene a urcat la bordul unei nave de patrulare blindate. Pe lângă aceștia, alți peste 600 de soldați de elită se aflau împrăștiați de-a lungul malului nordic al râului Dnipro, care taie regiunea Zaporojie. Echipele au urcat la bordul a peste 30 de vase pline de arme, primite de la țările din Occident. Ordinele lor erau simple: să lanseze un asalt pentru a recuceri centrala nucleară Zaporojie de la rușii de pe malul opus.

Kievul nu a recunoscut niciodată că a atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa, dar forțele speciale ucrainene, serviciile de informații militare și personalul naval implicat au dezvăluit pentru The Times detalii despre operațiunea extrem de periculoasă de recuperare a amplasamentului. Detalii aici

UPDATE 18.36 Ucraina, între oligarhii vechi și noi

Odată cu începutul unui război pe scară largă în Ucraina, oligarhii ucraineni și-au pierdut bunurile și influența politică. Cu toate acestea, există riscul să apară unii noi. Acest lucru poate pune în pericol finanțarea externă a reconstrucției postbelice a Ucrainei, scrie Bloomberg. Detalii aici

UPDATE 18.25 Kievul pregătește brigăzi de asalt. Bloggerii militari ruși, îngrijorați după scurgerea planurilor pentru contraofensivă

Kievul pregătește noi unități militare în perspectiva contraofensivei pe care o planifică contra Rusiei, a relatat Reuters.

Opt așa-numite „brigăzi de asalt” sunt în curs de instruire după o campanie intensivă de recrutare pe care Kievul a lansat-o în luna februarie. În total, noile brigăzi însumează 40.000 de soldați.

Îmi doresc ca războiul să se sfârșească cât mai repede posibil și sper că aceste brigăzi vor face ca acest lucru să se întâmple mult mai repede", a dezvăluit pentru Reuters Aleks, un traducător fără experiență militară care se antrenează într-o locație secretă din Ucraina. Aleks și-a dat doar prenumele din motive de securitate. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă